-
Pál Pista bácsi itthagyott minket
-
Szomorú hír fogadta járásunkban élőket éppúgy, mint országszerte a tisztelőket, tanítványait, a népzene művelőit. Életének 97. évében elhunyt Pál Pista bácsi, az utolsó népi dudás, aki maga készítette és szólaltatta meg hangszereit. Pár napja, február 25-én töltötte be a 96. évet.
     Pál István - akit mindenki Pál Pista bácsiként tisztelt - Tereske és Kétbodony község díszpolgára, és számtalan más elismerés tulajdonosa volt. Többek között Madách-díjas, a Magyar Kultúra Lovagja, a Népművészet mestere.
     Tolmácson is nem egyszer fellépett, igazi élményt nyújtva, emléket hagyva hallgatóinak.
     Életének története immár lezárult. A majd egy évszázad igen gazdaggá tette az egyszerű juhász pályáját. Nyugdíjas éveit a muzsikával töltötte. Szinte mindenki ismerte a környéken, hiszen oly sok programot tett széppé, emlékezetessé mesemondása, éneke, furulya és dudamuzsikája. Mindig nagy türelemmel, odaadással mutatta meg énekes muzsikus kedvét. Számtalan fotó, filmfelvétel, cd őrzi emlékét. Mind mind egy magántörténet, egyben a népzene magyar történetének része.
     Talán nem is szükséges itt a közhelyszerű mondatot leírni, hogy emlékét megőrizzük, hiszen hogyan is tudnánk feledni. Érte szólnak a harangok Tereskén, 
    Pista bácsit szombaton temetik Tereskén. A gyászmise 10.30 kor lesz, a temetés azt követően 11 órakor.-.

Egy kép a 2009 évi Falunapról, Pista bácsi emlékezetes fellépéséről: