| A településről | Programokról | Emlékeink | Testvérfalunk |

Testvértelepülésünk Fitód!
Régóta szerepelt terveink között, hogy kialakítsunk egy testvérfalui kapcsolatot, a településünkhöz hasonló lélekszámú kis faluval. Örömmel elmondhatjuk, vágyunk teljesült, már van Tolmácsnak is testvérfaluja.

Hogy is indult ez a kapcsolat. Nagy érdeme van ebben Balázs János alpolgármester úrnak. Ő felvállalta, hogy az interneten próbál olyan külföldi, elsősorban magyar települést keresni, aki elfogad minket „testvérnek”. Így esett választásunk a Nagy Magyarországban Erdélyre, Hargita megye, Csíkszentlélek településére, és annak Fitód falujának tanácsa, szívesen vállalta az együttműködést.
A kapcsolatfelvétel után mindkét önkormányzat testülete, ”tanácsa” határozatban döntött a kapcsolat felvételéről.
2009. május 15.-én aláírásra került a „Barátsági Szerződés” a Csíkszentléleki Községházán, Pál Péter csíkszentléleki polgármester, és Hajnis Ferenc tolmácsi polgármester között. A tolmácsi delegációban részt vett az önkormányzat részről: polgármester, alpolgármester, körjegyzőasszony, valamint a nyugdíjas klub kettő, illetve az ifjúsági klub három képviselője. Ott tartózkodásunk alatt igazi erdélyi fogadtatásban, vendégszeretetben volt részünk, köszönhetően Pál Péter polgármester úrnak és családjának, Keresztes Balázs alpolgármester úrnak és családjának, Kőszegi Lajos úrnak és családjának, valamint a Boróka vendégfogadónak.
Bízunk abba, hogy nemcsak a hivatalos programok formájában, hanem családok között is kialakul rendszeres, személyes kapcsolat. Példa erre az ifi klub, akik már az ottani fiatalokkal felvették a kapcsolatot. A római katolikus plébános úrtól, Csíki Sándortól is hoztunk üzenetet, Tóth Ferenc plébános atyának.
Búcsúzáskor átadtuk Tolmács község nevében meghívásunkat az augusztus 8-9-re tervezett Szent Lőrinc búcsúra, falunapra, amit tisztelettel elfogadtak. Összességében, mindkét részről biztatónak ítéljük ezt a kapcsolatot, és hogy a Pál Péter polgármester úr szavait idézzem, ”nagyon egy húron pendülünk”!

 

-
Tolmács Községi Önkormányzat honlapja       E-mail: info@tolmacs.hu      Webmester  Copyright