| Múlt és jelen | Címerünk | Díszpolgárunk | Értéktár | Térkép | Látnivalók | Iskolánk | Közösségi Ház | Rólunk írták | Egyház

Címerünk

 

A címer használatával kapcsolatos rendelet innen letölthető » 
A címer grafikája innen letölthető CorelDraw 8.0 formátumban » 
A címer letölthető színes nagy (6 megapixel) felbontásban, jpg formátumban » 
A címer letölthető színes optimalizált (1 megapixel) felbontásban, jpg formátumban » 
A címer letölthető színes optimalizált (1 megapixel) felbontásban, jpg formátumban » 
A címer letölthető szürkeskálás nagy (6 megapixel) felbontásban, jpg formátumban » 
A címer letölthető szürkeskálás optimalizált (1 megapixel) felbontásban, jpg formátumban » 
A címer letölthető vonalas formában kisméretű (0,5 megapixel) felbontásban, jpg formátumban » 
A címer letölthető színes optimalizált (1megapixel) felbontásban, gif formátumban (átlátszó háttérrel) » 
A címer letölthető színes nagy felbontásban, A4 méretű Pdf formátumban » 

 „Címerek, pecsétek, jelképek Tolmács történetéből” címmel Végh József helytörténész készített gyűjtést községünkről, ezzel megkönnyítve címerünk elkészítését. Ebből a tanulmányból tesszük közzé a bevezetőt.

Bevezető
A dolgozat összeállítása során az a cél vezetett, hogy számba vegyem mindazon címereket, pecséteket és a település múltjához kötődő szimbólumokat, amelyek alapul szolgálhatnak egy új címer megalkotásához.
     E munka menetében nem volt elkerülhető a falu történetének felvázolása, hiszen az egyes jelképek csak így értelmezhetők. A földbirtokosok természetesen rendelkeztek nemesi (grófi, bárói) címerrel, ám az ezekben szereplő jelképek többnyire nem kötődnek Tolmács községhez. A birtokosok kötődése csupán annyi, hogy a birotkok adás-vétele során ide érkeztek, (olykor települtek is) azon családok, kiknek felmenői érdemesültek ki a nemesi rang viselésére.
     Tolmács történetében ugyanakkor találunk olyan motívumokat, amelyek igen jelentősen meghatározták sorsának alakulását. Ilyen elsőként a besenyő múlt, melynek totemállata a bagoly volt. Ez a szimbólum sokáig falucsúfoló névvé degradálódott („Tolmácson laknak a bagók”), s minden bizonnyal akkor vált elfogadott jelképpé, mikor Kovács Géza kitűnő könyvének címlapját díszítette vele, s a könyvben magában is hangsúlyozta a szimbólum történelmi szerepét.
     Azt, hogy írásos forrásaink meglehetős korán említik Tolmács községet, annak köszönhető, hogy a 12. század végén ide települt a johannita lovagrend. Ennek jelképei nehezebben képzelhetők el a mai község címerében, szemben a besenyő múlt emlékét őrző bagollyal, hisz a falu neve egyértelműen utal a besenyő eredetre.
A település életében mindig is meghatározó volt a katolikus vallás. A templom védőszentje Szent Lőrinc. Ez a tény, nehezen társítható össze a besenyő múlt emlékével.
     Annál könnyebben viszont az utóbbi századok községi pécsétnyomói, melyek egyértelműen a földművelést, mint legfontosabb megélhetési forrást emelik ki. Aze eke és csoroszlya ábrázolása igen gyakori a falusi pecsétnyomókon. Ha csupán ezeket szerepeltetnénk az új címerben, akkor ez nem fejezné ki a csupán e településre jellemző vonásokat. Annál érdekesebb viszont egy későbbi pecsétnyomó ábrája, mely egy egész eketaligát ábrázol.
 


 
Tolmács Községi Önkormányzat honlapja       E-mail: info@tolmacs.hu      Webmester Copyright