| Múlt és jelen | Címerünk | Díszpolgárunk | Értéktár | Térkép | Látnivalók | Iskolánk | Közösségi Ház | Rólunk írták | Egyház

Iskolánk
Elérhetőségeink: 
Klebersberg Intézményfenntartó Központ Tolmácsi iskolája
Tagintézmény vezető: Ivanics Andrásné
2657 Tolmács  Szent Lőrnc út 106  Tel: 06 35 550 144
e-mail cím: tolmacsiskola@gmail.com.

Óvodánk

Tolmácsi Kisbagoly Óvoda
Óvodavezető: Kiss Zsófia 
2657 Tolmács  Szent Lőrinc 106   Tel: 06 30/ 426-4663
Tájékoztató az óvodai beíratásról 2021 »


ARCHÍVUM a régi információk kikereshetősége érdekében
 
Hámori Imréné, a tolmácsi Általános Iskola és Óvoda vezetője vagyok. Intézményemet szeretném röviden bemutatni:
Tolmács, Nógrád megye egyik kis települése a Börzsöny lábánál. Megközelítése a rétsági ipari parkkal szembeni leágazástól 1 km-re. Az iskola épülete a falu központjában csodálatos kastélykertben, 100 éves gesztenyefákkal, hársfákkal körülvett környezetben található. Az épületben óvoda és általános iskola alsó tagozata működik. Az óvoda 
osztatlan egy csoporttal, az iskolai oktatás összevontan működik 2 osztállyal. 
     Intézményünkhöz tartozik még a 100 férőhelyes konyhánk, ahol változatos és az egészséges életmódnak megfelelő étrenddel látjuk el gyermekeinket, a falu lakóit és bárkit, aki igényt tart étkezési szolgáltatásunkra.
     Jelenleg 11 alkalmazottal és 42 gyermekkel működik az intézmény. Öröm számunkra, hogy ebben a családias, mindenkire odafigyelő légkörben dolgozhatunk. A létszámból fakadóan több idő jut a gyermekek egyéni tehetségének felkutatására és a szülőkkel is rendkívül jó a kapcsolatunk. Az intézményben minderről 2 óvodapedagógus és 3 tanító gondoskodik (és a technikai dolgozók). 
     Fontosnak tartjuk hagyományaink ápolását, minden évben megtartjuk a szüreti mulatságunkat, télapó ünnepélyünket, karácsonyi hangversenyünket a templomban, farsangi jelmezbálunkat, Anyák-napi köszöntést és végül a tenévet vidám gyermekműsorral zárjuk. Évente több alkalommal rendezünk jótékonysági bált. Gyermekeink a falu rendezvényein rendszeresen szerepelnek.
     Pedagógiai programunkban kiemelten szerepelnek:
Óvoda:
- Kézműves foglakozások
- Mesedramatizálás
- Úszás
- Lovaglás
- Testi nevelés
- Kirándulások, gyalogtúrák
- Gyermek népijátékok
Iskola:
- Tehetséggondozás
- Országos versenyeztetés
- Meseíró verseny
- Úszás
- Lovaglás
- Kirándulások, gyalogtúrák
- Kézműves foglalkozások
- Választható tantárgyak: német/angol nyelv, tánc, jéték-sport
Játékokkal, sportszerekkel, szemléltető eszközökkel jól felszerelt az intézmény.
Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk! Üdvözlettel: 
Hámori Imréné Intézményvezető

Óvodai-iskolai hírek
(2007. február)

"Februárban jő a Farsang,
táncba hív a muzsikahang”
A második félév első legjelentősebb eseménye a farsang volt, melyet február 17-én tartottunk meg hagyományunkhoz híven. Szinte minden gyerek jelmezt öltött magára, ötletes jelmezeket láthattak a jelenlévők. A gyermekek farsangját a felnőtt bál követte, melynek elején a gyerekek is táncolhattak, játszhattak. 
     20.00 órai kezdettel Hámori Imréné nyitotta meg a felnőtt bált. A zenét Pálok Attila és Társa biztosította. A büfében a szülők által készített süteményeket és szendvicseket fogyaszthatták a vendégek. A bál látványossága a diósjenei Kőszirt Néptáncegyegyüttes bemutatója volt. Megcsodálhattuk a néptáncosok gyögyörű népi ruháit és a néptánc motívumaiból is meríthettünk tudást. Éjfélkor a már megszokott tombola sorsolás vette kezdetét. Sok szép ajándéktárgyat lehetett nyerni.
     Ezúton köszönjük a támogatást: Tolmácsról: Önkormányzatnak a zene biztosításáért, Nógrádi Erdőkémia Kft-nek, Nabax Kft, Zsidákovics Gyula (presszó), Csatai Ferenc, Balázs János, Balogh Gyöngyi, Szetei László. Rétságról: Fabist 2000 Kft-nek, Székely Tamás Zsolt (zöldséges), Szabó Miklós, Sass bolt, Sípos Sándor, Zsaklin Bababolt. Diósjenőről: Marton Pékség
     A farsangi bál jól sikerült, mindenki jól érezte magát. A bál bevételét (120.000 Ft) a gyerekek májusi úszás oktatására és kirándulására fordítjuk.
     Azoknak a szülőknek, akik munkájukkal és adományukkal segítették a rendezvény létrejöttét nagyon köszönjük segítségüket! Ezenkívül köszönet jár Hajnis Piroskának, aki évek óta szorgoskodik a büfében farsangkor, a Nyugdíjas Klub adakozó tagjainak és a tolmácsi fiataloknak.

Becsengettek
„ A föld színe távol ezüst és acél.
Lombok illatától Részegül a szél."
Eltelt a nyár, iskolánk sem pihen már. Újra élettel telik meg az épület. Hiányoznak a régi negyedik osztályosak, reméljük helytállnak új iskolájukban. Megszeppent első osztályosak léptek helyükbe, piros orcájukról árulkodik a bennük rejlő izgalom. Vajon mi vár ránk az iskolában? Jó lesz-e nekünk?
      Nyár folyamán történt néhány változás iskolánkban a megszokotthoz képest.
Gyermekeink és a tanórák védelme érdekében úgy határozott a nevelőtestület, hogy az iskola bejárati ajtaját ezentúl zárva tartja. Az ajtónyitás időpontjait mindenki megtalálja az ajtóra kifüggesztett tájékoztatón. A hátsó ajtó egész nap nyitva van. Ha valaki be szeretne jönni, ezen az ajtón megteheti. A gyermekek védelmét szolgálja az udvar lekerítése is. Szép kerítést és zárható kaput kaptunk, mely nagy örömmel tölt el bennünket, hiszen az udvaron közlekedő autók nagy veszélyt jelentettek a gyermekek számára.
      Szeptember 1-jén 8 órakor tartottuk évnyitó ünnepélyünket. A gyermekek szépen felsorakoztak a folyosón, majd egy szép dallal elkezdődött az ünnepély. Rövid kis versikékkel köszöntötték gyermekeink az új tanévet. Hámori Imréné intézményvezető köszöntött bennünket és rövid beszámolót tartott a nyáron történtekről, illetve az új tanév fontosabb leendő eseményeiről. Iskolánkban lehetőség van angol és német nyelv tanulására a rengeteg érdekesség mellett. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekek testi, érzelmi nevelésére, melyet többek közt lovaglással valósítunk meg. Ősz folyamán hat alkalommal fogunk lovagolni Dr. Katona Ernő jóvoltából. Májustól pedig az immáron hagyománnyá vált úszótanfolyam fog következni. Az egészségi nevelés érdekében sokat tesz értünk az élelmezésvezetőnk, aki változatos étrendet állít elő nekünk, rengeteg zöldséggel és gyümölccsel.
Hagyományaink ápolását továbbra is fontos feladatunknak tekintjük. Így például már most elkezdtük a szüretre való készülődést. Reméljük sokan megtisztelnek bennünket a falu lakosai közül és természetesen más települések lakóit is szívesen látjuk!
     És az idő pereg…mint egy megállíthatatlan homokóra. Barátságok, napsütés, kacagások…
Iskola és Óvoda nevelőtestülete
Megjelent a Tolmácsi Kisbíró 2006 szeptemberi számában

 

-
Tolmács Községi Önkormányzat honlapja       E-mail: info@tolmacs.hu      Webmester Copyright